Menu

F

De tram heeft altijd voorrang

Geschreven door Fantpmas op

Meestal schieten trams en ik goed met elkaar op. Een tram kan nu eenmaal niet direct stoppen (kijk uit je doppen!), dus geef ik ze altijd genoeg ruimte. Ik vroeg me wel al vaker af wat je als fietser eigenlijk moet doen als de tram achter jou rijdt in dezelfde rijrichting. Zeker als de chauffeur je via zijn bel kenbaar maakt dat je uit de kant moet.

Geen medium zo snel als Twitter:

 

Echt pragmatisch was het antwoord echter niet:

De politie baseert zich op artikel 12 van de wegcode:

Artikel 12. Verplichting voorrang te verlenen
12.1. Elke weggebruiker moet voorrang verlenen aan de spoorvoertuigen; daartoe moet hij zich zo snel mogelijk van de sporen verwijderen.
 

Beetje vreemd aangezien auto's in een gelijkaardig geval nooit worden aangemaand om uit de weg te gaan. Het ongeloof op Twitter was groot.

De Fietsersbond antwoordde later dit:

 

Dus, wat is het nu?

Update: Uitgebreid antwoord van Fietsersbond Gent:

https://fietsbult.wordpress.com/2017/04/25/tingtingting/
tldr: voorrang van achteren bestaat niet.

Update 2: Genuanceerder antwoord van Politie Gent. Je zou het ook een rechtzetting kunnen noemen:

http://www.lokalepolitie.be/5415/vragen/fietsen-bromfietsen/moet-ik-als-fietser-opzij-gaan-voor-de-tram
tldr: ga aan de kant als je dat wil en het makkelijk en veilig kan.

Gent

Thomas schreef

IANAL, dus ik kan onzin uitkramen, maar het lijkt me dat je art 12.1 goed kunt vergelijken met art 38, "Gedrag tegenover prioritaire voertuigen..."[0] Dat artikel zegt dat je de doorgang moet vrijmaken en voorrang verlenen. Dit geldt eveneens voor voertuigen die in dezelfde rijrichting rijden als het prioritaire voertuig. Artikel 12.1 spreekt over de sporen vrijmaken en voorrang verlenen. In analogie kan je dus stellen dat dat ook geldt voor voertuigen in dezelfde rijrichting als de tram. De snelste manier voor een fietser om de sporen vrij te maken, is door aan de kant te gaan staan. De snelste manier voor een auto om correct de sporen vrij te maken, is meestal om gewoon door te rijden. Vandaar dat automobilisten zelden aangemaand worden zoals bij jou het geval was. Ik vermoed dus dat de politie correct is in deze. Maar nogmaals IANAL, dus dit kan compleet verkeerd zijn :) [0] http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/208-art38

Renaat schreef

Tomas, wat je schrijft klopt niet. In artikel 12.1 spreekt me niet over de sporen vrijmaken en voorrang verlenen. Men gebruikt het woordje 'daartoe' wat dus inhoudt dat men de sporen moet vrijmaken met als doel voorrang te verlenen. Maar het lijkt erg onwaarschijnlijk dat de voorrangsregels van toepassing zijn voor voertuigen die van achter komen. Daarom is er in artikel 38 niet enkel spraken van voorrang verlenen maar ook van de doorgang vrijmaken. Als men hetzelfde gedrag zou verwachten naar trams dan naar prioritaire voertuigen dan zou het logisch zijn om in artikel 12 ook te spreken over het vrijmaken van de doorgang. Er is echter enkel spraken van zich van de sporen verwijderen om voorrang te verlenen.

Lodewijk schreef

Ik ben ook IANAL en ook geen verkeersexpert. Maar op de straat op de foto is er voldoende ruimte zodat auto's ook opzij kunnen gaan om de tram door te laten. Dus lijkt het me zeker ook op hen van toepassing. Met andere woorden: indien daar tramchauffeurs bellen naar fietsers in hun rijrichting en ze willen consequent zijn, dan moeten ze ook bellen naar automobilisten in hun rijrichting. De grijze zone van de interpretatie van dat wegcode artikel zit volgens mij in het deel: "zo snel mogelijk". In ieder geval is dit voor mij dit nog een extra reden om spoorvoertuigen altijd in eigen bedding te laten rijden. Naast het feit dat dit vlotter is voor hen en veiliger voor alle andere weggebruikers omdat spoorvoertuigen nu eenmaal niet kunnen uitwijken en een vrij lange remweg hebben door hun hoge massa en geringe rolweerstand van hun wielen.

Béate Vervaecke schreef

Oordopjes,,,

Reageer